Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mudi

2009.08.08

Canis ovilis, Fényesi-Anghi, 1936.
FCI I. fajtacsoport, 1. szekció (juhászkutyák), 238.

FAJTALEÍRÁS

Felhasználása: terelőkutya. Bátor viselkedése miatt a pásztorok körében a nagyobb testű vagy nehezen kezelhető állatok terelésére is igen kedvelt. Vaddisznó-hajtóvadászatra is használják. Kitűnő őrző-védő, sport- és kísérőkutya. Házőrző és jelzőkutya. Kedvelt házi eb. Viszonylag rövid szőrzete és kitűnő alkalmazkodóképessége miatt lakásban is nehézség nélkül tartható.

Rövid történeti áttekintés: a XVIII-XIX. században magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki.

Általános megjelenés: középnagy testű juhászkutya-fajta. Feje megnyúlt, elkeskenyedő. Füle felálló. A törzs felső vonala hátrafelé enyhén lejt. Szőrzete a fejen és a végtagok elülső részén rövid, sima, máshol hosszabb és erőteljesen hullámos, göndörödésbe hajló. Igen sokszínű fajta.

Fontos testméretek: a törzshossz és a marmagasság közel azonos. A mellkasmélység valamivel kevesebb, mint a marmagasság fele. A fanghossz valamivel kevesebb, mint a fejhossz fele.

Viselkedés és jellem: Élénk vérmérsékletű, rendkívül tanulékony, bátor, éber, mozgékony, munkát kedvelő, értelmes és alkalmazkodóképes.

A fej: a mudi legtetszetősebb testrésze a feje. A szemlélőben a figyelmes, éber, mindig tettrekész, jókedvű, értelmes állat benyomását kelti, a félénkség, a passzivitás és az agresszivitás legcsekélyebb jele nélkül. A fej ék alakú, az orr irányában elkeskenyedő. A koponya és a homlok enyhén domború. A szemboltívek csak kissé fejlettek. A stop enyhe. Az orrtükör keskeny, elöl lekerekített, közepesen tág orrlyukakkal. Színe a fekete, fehér és cifra ("blue merle") színű mudiknál mindig fekete, a többi színváltozatnál az orrtükör színe a szőrzet színével harmonizál, így például a barna színváltozatnál barna, a hamvasnál szürke. A fang közepesen erős. Az orrhát egyenes. Az ajkak szorosan a fogsorhoz simulóak. A szájzug kissé csipkézett. Az ajkak pigmentáltsága az orrtükör pigmentáltságával egyező. A fogképletnek megfelelő teljes ollós harapás. Szabályos, középnagy fogak. A szemek keskenyek, a belső és külső szemzugon enyhén hegyesen keskenyedőek és kissé ferdén ülőek, ettől kissé csibészes a tekintete. A szemszín lehetőleg minél sötétebb legyen. A "hamvas" (kék) és a cifra ("blue merle") színváltozatnál nem hiba a "csókaszem". A szemhéjszélek feszesek, jól a szemgolyókra simulóak, egyenletesen pigmentáltak. A fülek magasan tűzött állófülek. Fordított V-alakúak, jól szőrözöttek, a szőrszálak a fülkagyló peremén túlnyúlnak. A fülmozgás igen élénk, a két fülkagylót egymástól függetlenül is képes radarszerűen körbeforgatni. A fül kb. 10-15%-kal hosszabb, mint tövének szélessége.

A test: a kissé magasan illeszkedő nyak a vízszintessel 50-55 fokos szöget zár be. Középhosszú, kissé ívelt, jól izmolt. Lebernyege és kifejezett szőrnyakörve nincs. Kanoknál kevéssé fejlett sörény előfordulhat, de sohasem lehet feltűnő. A felső vonal enyhén lejt a far irányába. A mar kifejezett és hosszú, izmolt. a hát egyenes, rövid. Az ágyéktájék középhosszú és feszes kötésű. A far rövid, csapott, közepesen széles, izmolt. A mellkas elülső része kissé domború. Mélysége a könyökig ér. Bordázata csak kismértékben dongás, inkább lapos. A has hátrafelé kismértékben felhúzott. A farok középmagasan tűzött. Nyugalmi állapotban lóg, a farok alsó harmada ilyenkor a vízszinteshez közelít. Feszült figyelés, illetve élénk mozgás közben farkát sarlósan a vízszintes síkja fölé emeli. A farokkurtítás nem hiba, de nem kívánatos. A kurtított farok 2-3 ujjnyira van csonkolva. Elvétve születnek rövid farokkal illetve farok nélkül is. A farok dúsan szőrözött, alsó élén a szőrszálak hossza akár a 10-15 cm-t is elérheti.

Végtagok: a lapocka mérsékelten dőlt, jól izmolt. A szügy elülső része lekerekített, a mellcsont csúcsa csak kissé áll ki. A felkar középhosszú. A könyökök szorosan a testhez simulnak. Az elülső lábtő feszes, száraz. Az elülső lábközép meredek. Az elülső mancsok kerekek, szorosan egymás mellett álló ujjakkal. Az ujjak között és alatt csak kevés szőr található. A talppárna rugalmas. A karmok palaszürkék és kemények. A hátulsó végtagok kissé hátraállítottak. A comb hosszú, gazdagon izmolt. A hátulsó lábközép rövid és meredek. A hátulsó mancsok az elülsőkkel azonosak. A fattyúujjak 2-3 napos korban eltávolítandóak, nem kívánatosak. A mudi mozgását az aprózó, ún. "tipegő" lépés jellemzi.

Bőre és szőrzete: bőre feszes, ránctalan. A fejet és a végtagok elülső részét rövid, egyenes lefutású, simán fekvő szőr borítja. A test többi részén egységesen erősen hullámos, esetleg csigás lefutású, dús és mindig fényes, mintegy 3-7 cm hosszú a szőr. Helyenként szőrléceket, forgókat alkot. Leghosszabb az alkar, a comb hátulsó részén, a farok alsó élén, ahol határozott szőrzászlót alkot. Színek: fekete; cifra ("blue merle"), azaz sötétebb vagy világosabb kékesszürke alapon feketével spriccelt, csíkozott, sávozott vagy foltozott; hamvas (kék); barna (kis méretű fehér jegyek megtűrtek, de nem kívánatosak. 5 cm-nél kisebb átmérőjű mellfolt és fehér tűzés a lábujjakon megengedett); fehér.

Méretei: marmagasság a kanoknál 41-47 cm (ideális méret: 43-45 cm), a szukáknál 38-44 cm (ideális méret: 40-42 cm). Testsúly a kanoknál 11-13 kg, a szukáknál 8-11 kg.

Előforduló hibák: az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minősítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

Kizáró okok: fekete, fehér, cifra vagy hamvas színű kutyáknál hússzínű, májszínű vagy foltos, a barna mudiknál a hússzínű vagy foltos orrtükör. Egy vagy több fog hiánya a metszőfogak, a szemfogak, a 2-4. előőrlők, az 1-2. őrlők közül. Kettőnél több P1 hiánya (az M3-akat nem veszik figyelembe). Előre- vagy hátraharapás, keresztharapás, a metszőfogak 2 mm-t meghaladó hézaga. Sárga szemek. Lógó fülek. Rövid, sima, fekvő szőrzet az egész testen, hosszú szőr a fejen, nemezesedésre hajlamos szőrzet. Ordas szín, fekete és cserszín a sárga és a barna közötti színtartományba tartozó jegyekkel. 38 cm alatti, ill. 47 cm feletti méret.

Utólagos megjegyzés: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatólag normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.